17 Mayıs 2012 Perşembe

"O YALNIZ KALDI.. BEN GİDİYORUM"..


ÖLÜMÜNÜN 10.YILINDA SAVAŞ YURTTAŞ'A SAYGIYLA...

Çok güzel bir İlkbahar günüydü.. Ama o gün Ankara'da hemen hiç kimse günün ya da, mevsimin ne kadar güzel olduğunun farkında değildi.. Havada öylesine ağır bir hüzün vardı ki.. Ve herkes o kadar üzgündü ki..

O gün yüzlerce insan Savaş YURTTAŞ'ı son yolculuğuna uğurlamak için biraraya gelmişti Ankara'da..

Savaş YURTTAŞ Tiyatro Oyuncusuydu.. Yıllarca Türkiye Radyo Televizyon Kurumu T.R.T'de yayınlanan "5 DAKİKA" adlı dizinin "Kavruk Hasan"ıydı.. Orhan KEMAL'in ünlü oyunu "72.KOĞUŞ"un Adem Babalar Koğuşundaki "İzmirli"siydi.. Zeki ÖKTEN'in Harika filmi "DAVACI"da Kemal SUNAL'ın "davalı"sıydı.. Ve onlarca Tiyatro oyunu, onlarca filmin yanısıra, çok uzun yıllar Televizyonlarda yayınlanan "BİZİMKİLER" Dizisinin "Yengeç" lakaplı "seyyar satıcı"sıydı..

Herşeyden öte Savaş YURTTAŞ benim arkadaşımdı, yoldaşımdı.. Yıllarca aynı tiyatro çatısını paylaşmış, yeri geldiğinde ekmeğimizi bölüşmüştük..

Maalesef gırtlak kanserine yakalanmış, uzun süre bu hastalıkla mücadele etmişti. Ama ne yazık ki, mücadeleden hastalık galip çıktı. 8 Nisan 2002 günü onu kaybettik ve 9.Nisan.2002 günü de, Savaş'ı uğurladık..

Savaş YURTTAŞ henüz 58 yaşındaydı.. Cenazesine yüzlerce insan gelmişti.. Tüm sevenleri, tüm yoldaşları, tüm dostları, arkadaşları onun için biraradaydı..
"BİZİMKİLER" dizisinin "Katil Yavuz"u Değerli Sanatçı Aykut ORAY'da, Savaş'ı uğurlamaya gelenler arasındaydı.. O da, herkes gibi çok üzgündü..
-Nasılsınız?, diye sorduğumda,
-Sorma; ben de, hiç iyi değilim.. Kalbim tekliyor.. demişti..
Bu onu son görüşüm oldu.. Bir kaç yıl sonra bir otel odasında ölü bulundu.. Kalbi daha fazla dayanamamıştı..

Savaş için önce, yıllarca sahnesinde oyunlar sergilediği Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Tören yapıldı.. Daha sonra cenazesi Ankara Kocatepe Camiine götürüldü.

Ama namaz vaktini beklemek gerekiyordu ve bu arada da, hep gittiği kahvede toplandık onu anmak için.. Kahve sahibi Savaş için birşeyler yapmak istiyor, uğurlamaya gelenlere birşeyler ikram etmek için çabalıyordu.. Kahvenin yanında da, traş olduğu berber vardı. Bir yandan berber, öte yanda kahveci Savaş'ın anısına birşeyler yapabilmek için kendilerini paralıyordu.. Törene katılan hemen herkes kahvedeydi ama sevgili arkadaşımın naaşı camideydi..

Savaş YURTTAŞ deyince akla hemen iki isim daha gelirdi.. İki değerli Tiyatro Sanatçısı, Şener KÖKKAYA ve Erol DEMİRÖZ.. Onlar çok iyi bir üçlüydü.. Çok uzun yıllar aynı oyunlarda aynı sahneyi paylaşmışlar, hatta Ankara Sanat Tiyatrosu'ndan ayrıldıktan sonra "SACAYAĞI GÜLMECE TİYATROSU"nu kurmuşlar ve bu Tiyatro adı altında oyunlar sergilemişlerdi. Daha sonra ise "SACAYAĞI GÜLMECE TİYATROSU"nu kapatıp yine üçü birden Bizim Tiyatromuz SANATEVİ A.Ş.'nin kadrosuna katılmışlardı..

O gün Şener KÖKKAYA da, oradaydı, Erol DEMİRÖZ de.. Türkiye çok önemli, çok değerli bir sanatçısını kaybetmişti.. Bizler uzun yıllar aynı çatı altını paylaştığımız arkadaşımızı, yoldaşımızı kaybetmiştik.. Ama Şener'le Erol üçünçü ayaklarını, Tiyatro ortaklarını, Rol arkadaşlarını kaybetmişlerdi.. Onlar kendilerine sacayağı diyordu.. Sacayağı artık yerinde duramazdı.. Çünkü bir ayağını kaybetmişti..

Kahvenin bahçesinde yaşanan acının ortasında Erol DEMİRÖZ kalktı ve titreyen bir sesle, "Ben camiye gidiyorum, Savaş orada yalnız kaldı" dedi..
O anda yaşadığım yürek burkulmasını hiç unutmadım.. Acım kimbilir kaça katlandı.. Ona hüzünle bakan gözlerin önünde Erol'un ağzından bu sözler döküldü ve kalktı gitti, can arkadaşını yalnız bırakmamak için..

O günün üzerinden tam on yıl geçti..
Şimdi Erol DEMİRÖZ'de aynı hastalıkla savaşıyor.. Aylarca hastanelerde yattı ve operasyonlar geçirdi..
Ama artık büyük bir mutlulukla diyorum ki, Sevgili Arkadaşım iyi ve evinde..

Yürekten diliyorum, Değerli Sanatçı Erol DEMİRÖZ, en kısa sürede tam olarak sağlığına kavuşacak ve sahnelerdeki, setlerdeki yerini alacak..

Bunca yıl sonra bu acı anıyı, yüreğimi parçalayan o sözleri kayıt altına almak ve paylaşmak istedim.. İstedim ki, böylesine bir sevgiyi, arkadaşlığı ve bağlılığı herkes görsün, bilsin, anlasın..

Sevgili Savaş, kimbilir, belki birgün yine biraraya geliriz ve eski günleri yadederiz.. O Güne kadar ışıklar içinde uyu sevgili arkadaşım..

Sizlerle de, görüşürüz.. Mutlaka...

8 yorum:

  1. YÜREĞİM BURKULDU.SAVAŞI ANARKEN ERKAN YÜCEL'İ DE İKİ SATIRLA (YETMEZ AMA) ANMAKTA YARAR VARDI.SEVGİLERİMLE.

    YanıtlaSil
  2. Dediğiniz gibi, Erkan YÜCEL iki satırla anılmaz.. Onu da, mutlaka ayrıca yazacağım ve anacağım tabii ki.. Sevgili Arkadaşımı unutmadım, asla..

    YanıtlaSil
  3. Anılarını ne güzel dile getirmişsin canım arkadaşım. Yitirdiğimiz değerlerin yeri hiç doldurulamadı ve geriye böyle unutulmayacak anılar kaldı. Yüreğine, kalemine sağlık Emel'im sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nursel'im... Güzel duygularına, övgülerine, hepsine... Varolasın sevgili arkadaşım..

      Sil
  4. Emel"ciğim ne güzel yazmışsın. ne kadar önemli bir anı bu.o gün ben de Savaş"ı uğurlayanlar arasındaydım..kaybının bir kaç gün öncesinde de telefonla konuştum. Rutin kontrolleri için yatmıştı hastahaneye ve bana " bu sefer kötü Sibel, galiba bu sefer çıkamayacağım buradan " demişti...öyle de oldu..güle oynaya gittiği hastahaneden bir daha çıkamadı..içim burkuldu..ışıklar içinde uyusun..dediğin gibi belki bir gün..yeniden..kim bilebilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son günlerinde Hastanede yanındaki yakınına, biliyorum ben ölüyorum demiş ve vücuduna takılı serumları çıkartmış.. Kısa süre sonra da, dediği gibi oldu zaten.. Bende telefonla konuşmuştum, ama henüz hastanede değildi, evindeydi..

      Sil
  5. SAVAŞ YURTTAŞ, EROL DEMİRÖZ, ŞENER KÖKKAYA DOSTLUĞUNU ANARKEN, SELÇUK ULUERGÜVEN"İ DE EKLEMELİ BU ÜÇLÜ YE...O DA ŞİMDİ SAVAŞ"IN YANINDA..ÜLKEMİN GÜZEL SANATÇILARI, O GÜZEL BEYAZ ATLARINA BİNİP GİTTİLER....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Sibel'cim... Selçuk'un acısı henüz o kadar yeni ki... Onu da, özlemle anıyorum... Yıldızlar yağsın üzerine..

      Sil